• LA BALDA, FORMATGES ARTESANS DE LA VALL DE LA LLÉMENA

  La formatgeria La Balda, situada a la Vall de la Llémena, neix l’any 2012  per formar part de la constel·lació d’obradors artesans de formatges que conformen la ‘via làctia’ catalana, actualment en expansió.

   Al nostre obrador, al poble de Granollers de Rocacorba situat al municipi de Sant Martí de Llémena, seguim tradicions formatgeres d’aquí i d’allà, contribuint a engrossir la constel·lació i diversitat de formatges artesans catalans fets amb llet crua.

  A la formatgeria La Balda fem formatges de manera artesana, són fets amb llet crua de vaca d’explotacions properes, que a Girona hi ha molta llet de vaca i cal revaloritzar-la!

  FERMIÓ

  El Fermió és un formatge de coagulació àcida (=quallada làctica) de llet crua de vaca, de pasta tova i pell florida blanca. És semblant al Saint Marcellin francès que s’elabora en els departaments de l’Isere i la Drôme, i té un pes comprés entre els 100 i 120 grams.

  Per a la seva elaboració anem a buscar la llet al moment de la munyida  i iniciem l’elaboració tot just arribar a l’obrador, en un procés que dura aproximadament 4 dies, quallat, emmotllat, salat i oreig. Llavors comença la fase d’afinat en cava de maduració, on romandrà entre 2 i 4 setmanes més.

  Presenta un color de la pasta ivori, brillant. En l’afinat s’obtenen aromes complexos i rics en matisos. En boca es percep cert dolçor làctic i un subtil amarg. Si es menja amb pell, aquesta aporta una textura seca que contrasta amb la sensació cremosa, i un lleuger sabor amarg.

  LA PASTA CUITA

  Formatge de pasta cuita de gran format i llarga maduració, fins a 12 mesos, a semblança dels formatges que s’elaboren als alps. La pasta cuita de La Balda es presenta en peces de entre 15 i 20 quilograms.

  Per a la seva elaboració emprem llets ecològiques de vaques contentes que pasturen a la Garrotxa i el Ripollés, sense forratges fermentats en la seva dieta.

  La llarga maduració, així com els ferments termòfils que intervenen en aquesta, configuren uns aromes i sabors complexos, delicats i equilibrats, fruits secs, nous…

  Llet que treballa: vaca

LA BALDA, FORMATGES ARTESANS DE LA VALL DE LA LLÉMENA

Pablo García

Adreça: La Vilotxa Granollers de Rocacorba
17153 - Sant Martí de Llémena (Gironès)
Girona

Telèfon: 651 813 289

Web: http://www.labalda.com/

E-mail: formatges@labalda.com