• Recuit de drap

    Una altra varietat, més semblant al mató, és el recuit de drap de la zona de l’Empordà. Com el mató aquest formatge fresc, ben diferenciat de qualsevol altre dels formatges d'aquesta família, està representat per un nom de coneixement i designació popular. La seva elaboració actualment segueix el procés tradicional, tot i que la seva base seria l'elaboració de mató, l'acabat varia molt de uns a altres elaboradors.

    El tret més singular d'aquests productes avui en dia és que els trobarem sempre al mercat embolicats amb un drap de cel·lulosa que els manté la forma i en permet l'escorregut i eliminació de xerigot.

    El que té una gran reputació és el que es fa en el municipi de Fonteta. És un mató elaborat amb llet de cabra, vaca, o ambdues barrejades; la quallada es talla i es separa del sèrum a través d’un petit drap o tovalló –actualment de cel·lulosa-, que es plega i es deixa escórrer durant hores, per tal que el recuit agafi la textura gelatinosa, molt lletosa i amb una característica dolçor.